Handleidingen verstekzagen en plaatsen sierlijsten, plafondlijsten, rozetten, wandlijsten en vloerplinten

Download de handleidingen als PDF


 Verkorte handleiding Homestar sierlijsten verstekzagen en plaatsen.pdf

 Sierlijsten / Plafondlijsten plaatsen en schilderen.pdf

 Wandlijsten / Kaderlijsten plaatsen en schilderen.pdf

 Vloerplinten plaatsen en schilderen.pdf

 Rozetten plaatsen en schilderen.pdf 

 Montage Tesori KD LED-profielen.pdf

 Montage handleiding ARSTYL Wallpanels.pdf

 
Sierlijsten-plaatsen-op slaapkamer-of-zolder (schuine kanten).pdf

 Noel & Marquet (NMC) - Technische handleiding installatie

 Handleiding verstekzagen van zgn. eindstuk plafondlijst

 

 
1. Berekening van de hoeveelheid sierlijsten
Voor plafondlijsten: meet de omtrek van de kamer en voeg 10% toe om rekening te houden met verliezen bij het snijden van de hoeken. Als de omtrek van de woonkamer bijv. 40 meter is, dan moet u 40 + 10% = 44 meter lijst bestellen = 22 stuks (lengte 2 meter).
 
Voor kaderlijsten en plinten: meet de omtrek van de kamer min de breedte van openingen voor deuren en vensters. Houd rekening met een verlies van 5%.
 
 
2. De zaag
Om polystyreen te zagen, gebruikt u een zaag met fijne vertanding.
Voor polyurethaan/HDPS gebruikt u een zaag met gemiddelde vertanding.
 
3. De ondergrond binnen

• Hechtbaar, schoon, droog, stofvrij, vetvrij en egaal
• Als de muren behangen zijn, controleren of het goed vastzit
• Een primerlaag aanbrengen op sterk absorberende ondergrond (bijv. in het geval van nieuw stucwerk)
• Een primerlaag aanbrengen op hout
• Een primerlaag aanbrengen op metaal
• Tegelvloeren reinigen
• Gelakte oppervlakken schuren
• Op niet-absorberende ondergronden ADEFIX PLUS-lijm of Bison Polymax High Tack Express gebruiken 
 
4. De verf
Decoratieve artikelen in polystyreen moet u schilderen met acrylverf zonder oplosmiddelen; voor artikelen in extra hard polymeer of in high density polyurethaan kunt u elke type verf gebruiken. Toch is het aangeraden om eerst een test uit te voeren. Ook
de HDPS plinten en polyurethaan lijsten welke reeds voorzien zijn van een witte primer, dienen binnen 4 weken na montage te worden geschilderd, hierdoor wordt één geheel verkregen. De primer zelf is niet kleurvast. (er kan kleurverschil in zitten tussen de batches)

 
5. De lijm
Gebruik een geschikte lijm, alle lijmen (Adefix en Homestar SX100) zijn geschikt om polystyreen (XPS, EPS), HDPS en polyurethaan mee te verlijmen. Lijm aanbrengen op alle lijmoppervlakken en in alle voegen. Tussen elke sierlijst een voeg laten van 3 mm gevuld met lijm, gebruik voor polyurethaan lijsten die hoger zijn dan 10 cm als voegmiddel ADEFIX PLUS. Installatietemperatuur +15°C < +25°C. Gebruik voor zware profielen of zeer grote rozetten de Bison polymax high tack express lijm voor de montage en (indien mogelijk) spijkers bijkomend bij de lijm. 
 
 
6. De verstekbak
Gebruik een aangepaste verstekbak en let erop dat de sierlijst er correct in zit, plaats de sierlijst altijd met de zichtzijde naar boven. (dus met de letters naar beneden)
Voor de polystyreen sierlijsten met een hoogte tot ca. 10 cm kunt u de Homestar verstekbak gebruiken, dit is een budgetvriendelijke verstekbak voor de "doe-het-zelver", wij bieden ook verstekbakken van MDF aan. Voor grotere lijsten adviseren wij gebruik te maken van de NMC verstekbak MDF Extra Large en voor hele grote Art Deco lijsten heeft NMC een geschikte verstekbak. Gebruikt u een eigen verstekbak zonder V-vorm, dan dient u de sierlijst in de verstekbak te plaatsen zoals deze aan het plafond komt.
 
Overzicht verstekbakken:
- Homestar polystyreen verstekbak - voor polystyreen lijsten (EPS, XPS) met een afmeting tot ca. 10 cm
- NMC verstekbak MDF Small - voor polystyreen (EPS, XPS), polyurethaan (PU), HDPS lijsten met een afmeting t/m 8 cm
- NMC verstekbak MDF Large - voor polystyreen (EPS, XPS), polyurethaan (PU), HDPS lijsten met een afmeting t/m 10 cm
- NMC verstekbak MDF Extra Large - voor polystyreen (EPS, XPS), polyurethaan (PU), HDPS lijsten met een afmeting groter dan 10 cm
- ART DECO verstekbak voor polystyreen (EPS, XPS), polyurethaan (PU), HDPS lijsten met een afmeting tot 28 cm


7. Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van lampen / led verlichting
Vergeet bij de aankoop van de lamp / led verlichting niet de aanwijzing te volgen die op de bijsluiter van de lampen zitten die u gaat gebruiken. Wees voorzichtig en respecteer alle gebruikelijke veiligheidsvoorschriften.
 
 
8. Montage- en opslagvoorwaarden

Plaats profielen, rozetten, ornamenten en lijmen 24 uur voor de installatie op kamertemperatuur.
Aanbevolen opslagtemperatuur: +18°C / +22°C, relatieve vochtigheid 45% tot 65%.
De verwerking moet worden uitgevoerd onder vergelijkbare vochtigheids- en temperatuuromstandigheden als die in de kamers na de definitieve montage. Voorzichtig behandelen.
Aanbrengen op een natte ondergrond (verse pleister) en in geforceerde drogingsomstandigheden (warmeluchtkanon, ontvochtiger, extreem hoge temperatuur) moet worden uitgesloten!
De plaatsingsvoorschriften moeten absoluut worden nageleefd.

 
9. Hoe kiest u de juiste rozet

Hoe kies je de juiste grootte / afmeting van een plafondrozet?

Naast het kiezen van een stijl, moet u ervoor zorgen dat de rozet in verhouding is met uw ruimte. Een algemene (overigens ongeschreven) regel die u zou kunnen gebruiken voor het schatten van de diameter van uw rozet is om de oppervlakte van uw kamer te vermenigvuldigen met factor 3,9. Een 4.5 x 4.5 m kamer = 20.25 m2, zodat u een rozet van ongeveer 79 cm in diameter nodig zou hebben.
Deze algemene regel gaat op voor vierkante ruimtes en veronderstelt een plafondhoogte van 274 cm - 305 cm, dus als het plafond lager is, kies dan voor een iets kleinere rozet. Kies een rozet dat ofwel breder of smaller dan de totale diameter van de lamp is (niet dezelfde breedte). En zorg ervoor dat het gat in het midden van de rozet de juiste maat heeft voor de overkapping van uw armatuur.

U kunt ook globaal de richtlijnen van onderstaand schema volgen: 

Oppervlakte ruimte = 13 m2 of minder:
Rozet Diameter = tot 50 cm

Oppervlakte ruimte = 13 - 20 m2
Rozet Diameter = 50 tot 78 cm 

Oppervlakte ruimte  = 20 - 26 m2
Rozet Diameter = 78 tot 101 cm

Oppervlakte ruimte = groter dan 26 m2
Rozet Diameter = groter dan 101 cm

Geen vierkante ruimte, maar rechthoekig of L-vorm?

In een rechthoekige ruimte is het misschien beter om bijv. 2 rozetten te plaatsen, verdeel in dat geval de ruimte in 2 vierkanten en plaats per vierkant een rozet.

Stel u heeft een L-vormige ruimte;  deel dan de ruimte op in 3 vierkanten en plaats per vierkant een rozet.


Voorbeeld rechthoekige ruimte:

4 meter breed en 8 meter lang = 32 m2, volgens bovenstaande schema zou dan een rozet van groter dan 101 cm passend zijn. Maar omdat het een rechthoekige ruimt betreft is het mooier om 2 rozetten te monteren. we delen de kamer in 2 vierkanten en komen dan op 16 m2 per vierkant. Dan kunt u 2 rozetten van 50 - 78 cm plaatsen.


Voorbeeld L-vormige ruimte:

L-vorm 48 m2; we delen de kamer in 3 vierkanten en komen dan op 16 m2 per vierkant. Dan kunt u 3 rozetten van 50 - 78 cm plaatsen.
Als u nog niet zeker bent, probeer dan de volgende methode om u te helpen de juiste maat te kiezen. Snijd een papier of karton knipsel van het plafond medaillon die u leuk vindt en maak hem aan het plafond om een beter idee van hoe je rozet eruit zal zien. U kunt ook proberen verschillende afmetingen en met elkaar vergelijken.

 

Kies een stijl / vorm: 

Een rozet kan cirkelvormig, ovaal, of vierkant zijn en is verkrijgbaar in vele maten en in allerlei patronen, van barok tot hedendaags. Omdat de rozetten vandaag de dag zijn gemaakt van polystyreen of polyurethaan, zijn ze lichter en goedkoper dan hun gipsen voorouders. Wilt u met de rozet de aandacht trekken of het juist subtiel en elegant houden? Alles is mogelijk. Rozetten zorgen in combinatie met de plafondlijsten voor een mooie afgewerkte look van uw interieur. Plafond rozetten in combinatie met plafondlijsten zijn één van de meest populaire architectonische details die gebruikt worden om uw huis te verbeteren. 

 

Kies een materiaal: 

Wij leveren rozetten in EPS polystyreen (opgebouwd uit piepschuim bolletjes) en Polyurethaan (PU). Polystyreen kan heel goed gebruikt worden voor low-budget oplossingen, maar in de rozetten wereld gaat de voorkeur echter vooral uit naar de polyurethaan rozetten. Polyurethaan is een hard materiaal wat zich makkelijk laat bewerken (snijden / zagen / boren) het is stootvast en kan enorm gedetailleerd worden opgeleverd.
Geëxpandeerd polystyreen (EPS)  : Homestar / Vidella rozetten  - Nomastyl rozetten
Polyurethaan  (PU)  : Grand Decor - Arstyl rozetten

Kies een afwerking : 

De rozetten zijn overschilderbaar in elke gewenste kleur. U kunt ook kiezen voor meerdere kleuren voor een interessant visueel effect.

Zaagservice voor het in verstekzagen van plinten

Indien gewenst kunnen wij plinten voor u in verstek zagen onder een hoek van 45 graden. Hiervoor kunt u het aantal inwendige en uitwendige hoeken aan ons doorgeven. Vervolgens hoeft u de plint alleen nog maar af te korten. Dit bespaart tijd bij het plaatsen van de plinten.
Deze zaagservice is beschikbaar voor plinten en wandlijsten van HDPS of polyurethaan. De kosten voor onze zaagservice bedragen € 3,95 inclusief btw per zaagsnede.

Over het laten zagen van andere materiaalsoorten verzoeken wij u contact met ons op te nemen.

Op maat zagen?

In het geval van kaders / vakken op de muur, kunt u ons een tekening sturen zodat we kunnen uitrekenen hoeveel lengtes u precies nodig heeft. En in overleg tegen een toeslag kunnen we zelfs een pasklaar pakket aanleveren zodat u alleen nog hoeft te plakken. 

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.